Groot onderhoud banen LTV Vianen

Groot onderhoud banen LTV Vianen

14 maart: Hoi eindelijk kunnen we beginnen met de gravelbanen. Na de winterrust voor de banen, zit het weer niet helemaal mee. Het lijkt wel of we een halfjaar regen hebben gehad. Baan 1 plus het hele park heeft ongeveer 5 cm onder water gestaan, het vele water kon geen uitweg vinden om het park droog te krijgen. We hebben namelijk een park met banen dat op hele zware blauwe klei ligt met een slechte waterdoorlatendheid. Als de sloten rond het park vol water liggen hebben wij ook geen water afvoer.

Tot donderdag 10 maart hadden we nog hagelbuien en nachtvorst, daarna gelukkig droge wind, geen regen en af en toe een zonnetje. 14 maart zijn we voorzichtig begonnen met het afhalen van de oude gravellaag op de droogste banen. In deze week was de doelstelling ‘’als het weer het toelaat’’ om alle banen van de oude laag te ontdoen.

+/- 14 ton of wel 14 duizend kilo oude gravel kwam er vanaf, en met de schep in de aanhanger en daarna in de container, dus dan heb je ongeveer 28 ton gravel in je handen gehad. Daarna strooien we ongeveer 19 ton nieuwe gravel uit over de banen, dan heb je ongeveer 38 ton gravel verplaatst met de schep.
Na de banen te hebben gefreesd ‘’het bestaande en het nieuwe gravel door elkaar mengen’’,gaan we equaliseren, walsen, stalen, walsen en stalen. De belijning moet opnieuw uitgemeten worden en dat komt heel erg nauw en daar gaat veel tijd inzitten. Daarna met de trilplaat alle lijnen erin trillen en weer afstrooien met nieuwe gravel. Als dat gebeurd is stalen we de banen opnieuw, geven de banen water en walsen ze nog een keer, daarna weer stalen om ze droog te krijgen, en ja hoor eindelijk opbouwen.

De eerste 4 gravelbanen zijn 2 april klaar. Ondertussen gaan de overige werkzaamheden aan het park en de easy-clay banen gewoon door. De verlichting en water toevoer, sproei installatie moeten ook in orde gemaakt worden. Maandag 4 april lukt het om weer 3 gravelbanen opgebouwd te krijgen en dinsdag 5 april ook baan 1. Vanaf dinsdag zijn alle 12 banen bespeelbaar en kunnen we aandacht schenken aan het park en de opbouw van het tussen terras en elke ochtend de schade herstellen van de verse gravelbanen. Al met al heeft de hele operatie 3 weken geduurd.

Heel belangrijk is dat de spelers de banen goed slepen na de wedstrijd, ook easy-clay! De gravel liefst tussendoor slepen de eerste 3 weken. Dit is een beknopte uitleg van het ‘grootonderhoud’ van de gravelbanen. Wens jullie heel veel tennisplezier en als er vragen zijn wil ik ze graag beantwoorden.

Groetjes,
Paul en Koos